FILMharmonie představí hudbu slavných westernů

11.4.2014 at 20:38  •  Posted in Svět filmu by

Melodie doprovázející Tenkrát na západě, Vinnetoua nebo třetí Návrat do budoucnosti zazní 20. dubna 2014.

 

Milovníci filmové hudby nemají situaci ani na malém českém trhu zase tolik složitou. Filmové symfonie znějí koncertními síněmi poměrně často. Úplnou novinkou je potom vznik orchestru Filmovové filharmonie, vystupující pod zkratkou FILMharmonie. Dali se dohromady na konci roku 2013 a kromě filmové hudby je také jejich cílem zprostředkovat populární muziku. První vystoupení je naplánováno na neděli 20. dubna v sále Pražské konzervatoře na Dvořákově nábřeží v Praze a místa jsou ještě volná – dospělí 300 Kč a studenti 250 Kč.

Dirigentem večera, který se zaměřil na westernovou hudbu, je Chuhei Iwasaki, hudebník původem z Japonska, který do Čech přijel za studiem na konzervatoři. „Každý člen orchestru má velké hudební zkušenosti, navíc nás spojuje zájem o filmovou hudbu, proto můžeme návštěvníkům koncertu slíbit neopakovatelný zážitek s tematickým repertoárem,“ říká ředitel Filmové filharmonie Matěj Lehár. Program představení čítá melodie z devíti slavných filmů, které jsou typicky situovány do období dobývání amerického západu s postavami kovbojů a indiánů.

filmharmonie_western_2

Nezapomenout na Morriconeho

Jednou se představí dílo Johna Williamse, který v roce 1972 složil hudební doprovod pro film Malí kovbojové s Johnem Waynem v jedné z rolí. Rodinné filmy zde zastupuje také výběr z Pocahontas, disneyovské verze z roku 1995, pro níž soundtrack vytvořil Trevor Jones. Jeho hudbu jsme mohli nedávno slyšet i v populárním animovaném filmu Na vlásku.

filmharmonie_western_3

Největší emoce pak v sobě nese hudba Ennia Morriconeho, kterého zastupují dva filmové kusy – Tenkrát na západě z roku 1968 a Hodný, zlý a ošklivý z roku 1966. Jedny z mnoha skladatelových majstrštyků, z nichž asi nejvíc zůstává v paměti Muž s harmonikou. Zajímavostí je, že dopředu složená hudba u Tenkrát na západě vedla režiséra filmu Sergio Leoneho ke komponování scény na place s ohledem na Morriconeho práci.

Fanoušci se dál mohou těšit na připomínku trojice notoricky oslavovaných snímků Tanec s vlky, Poslední Mohykán a Sedm statečných. Přitom právě Tanec s vlky byl v devadesátých letech příznakem rehabilitace žánru, který sice už nedosáhl na popularitu dřívějších desetiletí, ale sedm Oscarů včetně nejlepšího filmu značilo přetrvávající význam žánru a potenciál v jeho variacích. Ostatně životnost žánru dokazují i dva nedávné úspěchy, sic na koncertu nepřítomné, Opravdová kuráž a Nespoutaný Django.

filmharmonie_western_4

Westerny od souseda

Naopak svůj prostor bude mít i populární dvojice hrdinů Vinnetou a Old Shatterhand z německých filmů šedesátých let, kteří si dokázali získat popularitu i v komunistickém Československu. Autorem hudby byl Martin Böttcher, který byl podepsán jak pod první adaptací knih Karla Maye Poklad na stříbrném jezeře, tak i mnoha dalších filmech s Vinnetouem v názvu.

filmharmonie_western_5

Konečně posledním autorem hudby, která příští neděli zazní, je Alan Silvestri se svou skladbou z posledního Návratu do budoucnosti, vědeckofantastické série, která se nakonec dostala až k žánru westernu. Koncert Filmové harmonie by mohl být právě ukázkou mnohotvárnosti westernu.

Adam Fiala