DVD a Blu-ray v září/říjnu

9.10.2013 at 19:06  •  Posted in DVD, Svět filmu by

Dolph Lundgren bojuje proti zombie a jeho švédský kolega Alexander Skarsgard zase ekoterorismem za lepší svět. Halle Berry se snaží zachránit unesenou dívku a neandertálská rodinka sama sebe v nepřátelském světě.

 

Město nemrtvých

Zombie apokalypsa postihla město, které se podařilo zavčas uzavřít do karantény, aby se virus nešířil dál. Žoldák Dolph Lundgren dostává za úkol proniknout do centra epidemie, aby odtamtud zachránil dceru člověka, jenž je za celou katastrofu zodpovědný.

dvd_zari_rijen2013_2

Námět zní ohraně a bylo by vskutku naivní čekat, že tento film přinese cokoliv originálního. Bohužel kromě plytkého scénáře se vyznačuje řadou naprosto nepřehledných akčních scén. Pokud se rychle nestříhá, kamera se epilepticky klepe, takže ve výsledku není z masakrování oživlých mrtvol vidět prakticky nic. Na scéně se objeví rovněž na první pohled odpudivé triky, které velmi výmluvně prozrazují možný rozpočet. Stejně se však neubráním pocitu, že se mi za málo peněz dostalo ještě méně muziky.

Těžko říct, zda je bolestivější sledování akce nebo dialogových pasáží. Postavy se nebaví buď vůbec o ničem, nebo rozebírají pořád dokola fakta, která jsou již dávno známá. Na výsledném dojmu se podepisuje možná úplně nejhůře pocit, že snímek nemá ambice ani elementárně pobavit. Řada akčních béček, která zrovna nestimulují intelekt, se vyznačují alespoň evidentní radostí z toho, že se hojně střílí a vše kolem vybuchuje. Případně přinesou sem tam proceděnou suchou hlášku nebo udělají přednost z nekompromisní brutality, kterou si hollywoodské blockbustery kvůli přístupnosti nemohou dovolit. Město nemrtvých podněcuje pouze k odpočítávání času do závěrečných titulek.

Bonusy:

V prodeji od 11.9.2013

Hodnocení: 10 %

 

The East

Hlavní hrdinka Sarah Moss v podání poměrně neznámé Brit Marling se pokouší infiltrovat do ekoteroristické skupiny „The East“ a zjistit informace o jejích aktivitách. Členové (mj. Alexander Skarsgard) tvoří dosti svérázné uskupení, jejichž soužití má svá zvláštní pravidla a rituály, při nichž upevňují vzájemné vztahy a vyznávané myšlenkami. Sarah přijde s jasně zadaným úkolem, postupně však začne o své úloze pochybovat.

dvd_zari_rijen2013_3

„The East“ nepatří mezi ekologické aktivisty projevující své názory na poklidných demonstracích. Prosazují, že by se šéfům korporací, kterým beztrestně prochází činy, jimiž ničí lidské životy, mělo dát ochutnat vlastní medicíny. Zároveň se jejich aktivity dostávají do popředí mediálního zájmu a tím do povědomí veřejnosti.

Snímek na sebe chytře vrší morální dilemata. Ať si již o zamořování prostředí a ekofanaticích myslíme cokoliv, film se nesnaží vehementně obhajovat ani jednu ze stran. Pochopitelně člověk s vyhraněným názorem může The East kvůli jeho obsahu snadno odsoudit, aniž by přihlédl k jeho objektivním kvalitám. Jistá míra kontroverze však k dílu s politickým obsahem neodmyslitelně patří.

dvd_zari_rijen2013_4

Sarah Moss dlouho bojuje se svým přesvědčením a s tím, jak by se měla zachovat, aniž by musela sama sebe odsoudit. Ve světě, v němž nemá nikdo čisté ruce, je její dilema opravdovým oříškem. Závěrečná pointa působí zbytečně banálně, což je vzhledem k ambicím filmu opravdu škoda. Alespoň však souzní s vývojem ústřední postavy.

Bonusy: Obsahuje pohled do zákulisí natáčení, trailer

V prodeji od 18.9.2013

Hodnocení: 70 %

 

Croodsovi

Neandertálská rodinka žije ve světě, v němž člověk netrůní na vrcholu potravního řetězce. Čím se neživíte, může velmi snadno pozřít vás. Kvůli tomu a kvantu dalších katastrof, které čekají na váš jediný špatný krok v nebezpečném světě, drží taťka Grug nad svou rodinou ochrannou ruku. Řadou rigidních pravidel se snaží zajistit jejich přežití, přičemž za nejbezpečnější místo považuje jeskyni. Jednoho dne je však jejich úkryt zničen.

dvd_zari_rijen2013_5

Animované dobrodružství si zakládá na rozmanitých charakterech, čímž si zajišťuje neklidnou atmosféru rodinného kruhu. Především pak vyniká kontrast zpátečnického Gruga, pro něhož je vše neznámé důvodem k obavám, a jeho dcery Išky, která má k otcově nelibosti zcela opačné tendence. K rodince Croodsových se navíc připojí člověk Boy a stává se tím, kdo jim po limitující temnotě jeskyně ukáže nekonečné krásy světa.

Vtipných i akcí nabitých scén se v průběhu snímku vystřídá dostatek. Animace jednotlivých postav je vyvedená především ve zdůraznění rozdílů mezi neandertálci a lidmi. Okolní krajina je sice také pěkná na pohled, ale nedokázala jsem se zbavit pocitu, že většinu času vidím jen kreslenou Pandoru. Část místní fauny zase vypadá, že na ni bez rozmyslu vylili celou paletu barev.

dvd_zari_rijen2013_6

Croodsovi se dají doporučit jako pohodová rodinná zábava, která krátkou stopáží a dynamikou děje neuspí dětského diváka a vtipem i jistou paralelou s podobenstvím o jeskyni neurazí ani dospělého.

Bonusy: Obsahuje 3D verzi na Blu-ray, pohled na podivná stvoření v Croodsových, Beltův deník z jeskyně, střihy Croodsových: ztracené scény aj.

V prodeji od 2.10.2013

Hodnocení: 70 %

 

Tísňová linka

Halle Berry má pravděpodobně tu nejhorší práci na světě. Jako telefonistka na tísňové lince řeší denně řadu vypjatých situací, pro něž neexistuje univerzální návod k řešení. Osoba za telefonem je nucena často improvizovat, leží na ní velká zodpovědnost a zároveň nesmí zpanikařit. Stačí jediná chyba a drama na druhé straně může skončit katastrofou.

dvd_zari_rijen2013_7

Podobné prostředí přímo volá po zfilmování. Úvodní desetiminutovka dává za pravdu. První telefonát se stane řízným, nervydrásajícím představením. Následuje chvíle oddechu, po níž nás čeká hlavní show. Snímek drží dynamické tempo i hladinu napětí, o nichž se může telefonickým věštcům z televizních obrazovek jen snít. Záporák je ale „hluchý“ a „slepý“, takže se dá navázat dlouhé telefonické spojení i během únosu. Tato berlička bohužel není jediná, nelogičnosti se kupí. Vyskytne se i vážně míněná scéna, která dokáže upřímně rozesmát.

Po poněkud slabé prostřední pasáži přichází hororově laděné finále. Režisér Brad Anderson (např. Mechanik s Christianem Balem) nemá problém s navozením hutné atmosféry. Halle Berry hraje po celou dobu svůj nadprůměr a závěr funguje i tím, že dokáže přesvědčit o tom, jak moc se pro ni případ stal osobním.

dvd_zari_rijen2013_8

Na výsledném hodnocení se tedy odráží rozpor scénáře a režie. Bradu Andersonovi skutečně nelze nic vyčítat, protože natočil svižný a dostatečně dramatický thriller. Scenáristické smyčky však degradují jednání postav („nedoslýchavý“ pachatel) i fyzikální zákony (nehořlavá benzínová pumpa).

Bonusy:

V prodeji od 9.10.2013

Hodnocení: 60 %

Kamila Steinbachová